خرید لنت ترمز به چه اندازه اهمیت دارد؟ سلامت سیستم ترمز خودرو، امنیت در رانندگی و سلامت سرنشینان را به دنبال خواهد داشت پس نباید نسبت به انتخاب این قطعه کوچک اما پر اهمیت، بیتوجه بود. از زمانهایی که انسان با وسیله نقلیه چرخدار مانند کالسکه و ارابههایی که توسط حیوانات به حرکت در میآمدند، آشنا شد به اهمیت توقف پی برد و از همان ابتدا کفشکهایی را بر روی چرخ کالسکهها قرار داد.
بعدها از همین شیوه برای توقف وسایل نقلیه پیشرفتهتر استفاده شد اما با افزایش سرعت وسایل نقلیه، نیاز به سیستم کاهش سرعت و توقف خودرو قدرتمندتر بیشتر احساس شد. در نتیجه مهندسان با قانونهای مختلف فیزیک موفق شدند تا فشار اندکی که بر روی پدال ترمز وارد میشود را به اندازهای بالا برده تا سبب کاهش سرعت یا توقف خودرو شود.
نحوه عملکرد سیستم ترمز خودرو
سیستم ترمز ماشین شامل؛ پدال ترمز، پیستون، روغن ترمز، لنت ترمز و دیسک ترمز میشود. همکاری این قطعات با یکدیگر سبب میشود تا در مواقع لزوم سرعت خودرو کاهش یافته یا خودرو به طور کامل متوقف شود. نحوه عملکرد این سیستم به این شکل است که با فشار پای راننده بر روی پدال ترمز، پیستون اصلی ترمز به حرکت درآمده که در نتیجه این جا به جایی، روغن ترمز، لنت را نیز به حرکت وا میدارد و اصطکاک میان لنت و دیسک ترمز منتج به کاهش سرعت خودرو شده و یا با فشار بیشتر بر روی پدال، آن را متوقف مینماید. بدیهی است برای خودروی چند تنی که با سرعت بالایی در حرکت است باید نیروی بسیار بیشتر از نیروی موتور به چرخها منتقل گردد تا شتاب منفی در ماشین به وجود آید. اصطکاک صورت گرفته میان لنت ترمز و دیسک این شتاب منفی را ایجاد میکند و انرژی جنشی چرخها را که نشأت گرفته از نیروی موتور خودروست به انرژی حرارتی تبدیل میکند. با این عملکرد میتوان دانست که کیفیت لنت ترمز به چه میزان در عملکرد صحیح ترمزگیری اثرگذار خواهد بود. بنابراین در هنگام خرید لنت ترمز مناسب برای خودرو باید از مدلی با کیفیت استفاده شود تا در ترمزگیریهای پیاپی اصطکاک به درستی انجام شود و همچنین لنت ترمز در مدت زمان کوتاهی خاصیت خود را از دست ندهد.
تفاوت ظاهری لنت ترمز ماشین
لنت ترمزها از نظر شکل و ظاهر به دو دسته تقسیم میشوند:
- لنت ترمز کاسهای (درامی)
- لنت ترمز دیسکی
لنتهای کاسهای قدمت بیشتری داشته و از نظر عملکرد چندان مورد قبول نیستند زیرا این لنتها در نتیجه ترمزگیری در سرعتهای بالا به سرعت داغ شده و بازدارندگی خود را از دست میدهند. به علت ساختار ساده و عملکرد پایین، این نوع لنتها از قیمت پایینی نیز برخوردار میباشند. در مقابل لنت ترمز دیسکی عملکرد بسیار خوبی در سرعتهای بالا از خود نشان میدهد. لنت دیسکی ضمن داشتن قدرت ترمزگیری بیشتر، عملکرد یکنواخت و مقامت مناسبی در برابر حرارت دارد. طی آزمون و خطاهای متعدد، خودروسازان تمایل بیشتری به استفاده از لنت ترمز دیسکی در ساخت خودرو دارند اما به طور کلی در خودروهای سواری اغلب از لنت ترمز دیسکی برای چرخهای جلو و از لنت ترمز درامی یا کاسهای برای چرخهای عقب استفاده میشود.
انواع لنت ترمز
این قطعه کوچک تنها از نظر ظاهری دارای تنوع نیست بلکه از لحاظ مواد استفاده شده در ساختار آن نیز به ۵ گروه تقسیم میشود. هر نوعی از لنت، ساختار و نحوه تولید متفاوت داشته که این دگرگونی به طور مستقیم بر روی عملکرد آنها اثر گذاشته است. در نهایت این راننده و متخصص خودروست که تعیین میکند با توجه به کاربری خودرو چه نوع لنت ترمزی کارایی بهتر و بالاتری خواهد داشت. انواع لنت ترمز خودرو از نظر ساختار شامل:
- لنت ترمز ارگانیک
- لنت ترمز فلزی
- لنت ترمز کم فلز
- لنت ترمز سرامیکی
- لنت ترمز زینتری
لنت ترمز ارگانیک: قیمت لنت ترمز ارگانیک پایینتر از انواع دیگر است که قیمت پایین آنها به عملکرد ضعیفشان برمیگردد. در ساخت این لنتها از مواد آلی استفاده شده و بافت نرمی دارند و همین موضوع سبب بیصدا بودن آنها شده است. اگر چه بافت نرم لنت ارگانیک باعث شده تا طی ترمزگیریهای مکرر زودتر تمام شوند و این دلیل کافی است برای آن که لنتهای ارگانیک را برای مسافتهای طولانی و بین شهری مناسب ندانیم.
لنت ترمز فلزی: دلیل نامگذاری این نوع، استفاده از الیاف فلزی است. طول عمر زیاد، عملکرد بالا در هنگام ترمزگیری و انتقال مناسب حرارت از ویژگیهای بارز لنتهای فلزی است. در خودروهای جادهای و برخی از خودروهای جدید از این نوع استفاده میشود. تنها ایرادی که به لنت فلزی وارد است سر و صدا تولید شده از آن است که قیمت مناسب و عملکرد خوب، صدای تولید شده از آن را جبران میکند.
لنت ترمز کم فلز: لنت ترمز کم فلز بیشتر در خودروهای لوکس اروپایی به کار میرود زیرا قدرت ترمزگیری بسیار خوبی دارند اما در مقابل صدا و گرد زیادی در هنگام ترمز تولید میکنند که البته به دلیل ساختار بدنی خودروهای اروپایی صدای تولید شده از داخل اتاقک ماشین شنیده نخواهد شد.
لنت ترمز سرامیکی: از هر لحاظ میتوان لنت ترمز سرامیکی را بهترین دانست زیرا از عملکرد، دوام، طول عمر و مقاومت بالا در برابر حرارت برخوردار هستند و بسیار بیصدا هستند اما تمامی این ویژگیهای خوب سبب شده است تا این نوع، قیمت بالاتری نسبت به دیگر لنتهای ترمز داشته باشند.
لنت ترمز زینتری: کاربرد این مدل در خودروهای مسابقهای، آفرودی و در هوایپماهاست. اگر از این لنتها برای خودروهای سواری معمولی استفاده شود قدرت ترمزگیری به شدت کاهش مییابد ضمن آنکه لنتهای زینتری موجب سایش بسیار دیسک ترمز میشوند.